Filters tonen

Balsamico

2 resultaten

|
Sorteer op:

Wat is balsamico?

Balsamico is een azijnsoort die gemaakt wordt van druiven. In dit geval een speciale soort druif, namelijk de Trebbiano druif. Deze druivensoort groeit voornamelijk in Noord-Italië. Balsamico is altijd een azijnsoort uit de streek Modena. Het wordt gemaakt van vers geperst druivensap, dat vervolgens wordt gekookt en jarenlang rijpt in houten vaten. Dit allemaal om de perfecte smaak te krijgen. Zo krijg je een ideale dressing voor je salade. De smaak van balsamico wordt omschreven als een rijke en zachte smaak die zowel zoet als zuur is. Daarnaast zijn er ook erg veel verschillende soorten die worden gemaakt.

Soorten balsamico

Je kan het zo gek niet bedenken of de soort is er. Een voorbeeld daarvan is truffel balsamico. Deze is negen jaar lang gerijpt. Na toevoeging van witte truffel is het dé ideale balsamico die je kan gebruiken voor salades, carpaccio en entrecote. De witte truffel zorgt ervoor dat het nog meer smaak krijgt. Zo is het ook erg lekker om dit als dressing te gebruiken over een stokbroodje. Onze balsamico met truffel wordt dan ook veelvoudig gebruikt om recepten net wat meer body te geven, het is bijvoorbeeld ook erg lekker om dit toe te passen in marinades. Uiteraard voor de echte truffel liefhebber. Truffel wordt gezien als dé kers op de taart als het gaat om balsamico en gerechten.

Naast truffel hebben we ook nog vijgen-dadel balsamico. Deze is erg zoet door de zuidvruchten die zijn toegevoegd. Door de zuidvruchten is het de ideale partner voor geitenkaas, mozzarella en parmaham.

Leuke feiten over balsamico

Wat men vaak niet weet over balsamico is dat het gemaakt wordt van één van de oudste druivensoorten ter wereld. Zoals eerder benoemd groeit deze druif in de streek van Modena. Omdat balsamico is ingekookt en daarna lang in een vat wordt gerijpt, is het bijna onmogelijk om te bederven. Een goede balsamico begint meestal vanaf acht jaar, maar kan al gauw oplopen tot 25 jaar oud. Je hebt dan maar een paar druppels nodig en dan zal je deze smaak voor minutenlang in je mond proeven. Een echte smaaksensatie.

Gezondsheidsvoordelen van balsamico

Er zijn een aantal gezondheidsvoordelen. Het kan namelijk helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte en bevorderen van de spijsvertering. Dit komt doordat er antioxidanten in balsamico zitten. Dit kan hulp bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Hoe kan je balsamico het beste bewaren

Het beste is om dit te bewaren op een koele en donkere plaats. Zo vinden wij het vaak makkelijk om het in een lade of voorraadkast neer te leggen. Dit is de ideale plek om het kwalitatief erg goed te houden.