Filters tonen

Olijven

6 resultaten

|
Sorteer op:

Olijven

Olijven zijn de vruchten van de olijfboom. Deze olijfbomen groeien rond het Middellandse Zeegebied, waar het klimaat ideaal is voor deze bomen. Pas in het najaar zijn ze klaar om geoogst te worden. Het oogsten wordt nog voor een groot deel handmatig gedaan. Het is erg arbeidsintensief werk, waarbij hele families samenwerken om ze te oogsten. Een klein deel van de oogst wordt gebruikt voor tafelolijven, het grootste deel van de oogst wordt gebruikt voor het maken van olijfolie. Deze olijfolie vind je terug in de pure vorm, maar ook in diverse andere producten zoals shampoo, zeep en andere verzorgingsproducten.

Van bitter tot heerlijk genot

Wanneer olijven van de boom komen, zijn ze oneetbaar bitter. Het duurt enkele maanden om het ready-to-eat te maken. Daarvoor worden de olijven in een pekeloplossing gelegd. Dit zorgt ervoor dat de bittere smaak langzaam verdwijnt. Na het pekelbad worden ze goed afgespoeld, zodat de zoute smaak niet overheerst. Indien gewenst kunnen er nog kruiden, specerijen of een vulling aan de vruchten worden toegevoegd en de olijven zijn klaar voor verkoop.

Soorten

In ons assortiment vind je verschillende soorten olijven, met ieder zijn eigen mediterrane smaak.

  • Groene olijven: de groene olijf is misschien wel het meest bekende soort. Ze worden vroeg geoogst en zijn nog wat onrijp. De groene variant heeft een milde smaak, is vaak licht gezouten en heeft een harde structuur. Ze passen perfect op een tapasplank, in salades of gewoon lekker als snack. Bij Zuivelhoeve bieden we verschillende variaties.
  • Zwarte olijven: voor liefhebbers van intensere smaken, hebben we de zwarte olijf in ons assortiment. Deze soort rijpt langer dan de groene. Naarmate die rijpt, wordt de kleur donkerder. Ze zijn daardoor wat zachter en zoeter dan de groene. Zwarte olijven voegen een hartige touch toe aan bijvoorbeeld pizza’s, pasta’s of antipasti.
  • Griekse olijven: met de Griekse olijf breng je de authentieke smaak van de Middellandse Zee naar je tafel. Ze zijn vaak groter van formaat en hebben een stevige bite. Hierdoor zijn ze veelzijdig te gebruiken: in een salade, als aperitief of op een borrelplank.
  • Zoete olijven: de Spaanse olijf is de basis van onze zoete versie. Ze worden in een zoete marinade gelegd, waardoor ze een heerlijk contrast vormen met de zoute en hartige smaken van andere tapas. Een perfecte toevoeging aan je kaasplankje of dessertbordje.

Gezond

Olijven zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond! Ze bevatten weinig koolhydraten en veel gezonde vetzuren. Ook zijn ze rijk aan vitamine E, ijzer, koper, calcium en antioxidanten. Het regelmatig eten van deze vrucht is goed voor hart en bloedvaten, bevordert de bloedsomloop, werkt ontstekingsremmend en is goed voor de hersengezondheid. Ze zijn ook nog eens heel veelzijdig te gebruiken. Een lekker bakje pesto olijven bij de borrel, de groene versie in je salade of een pizza met stukjes van de zwarte variant. Ze zijn geschikt voor ieder moment.

Olijfolie

Naast verschillende soorten olijven hebben we bij Zuivelhoeve ook onze eigen Zh. olijfolie. Stuk voor stuk verrassend lekker en van de hoogste kwaliteit. Verkrijgbaar in drie verschillende smaken: naturel, basilicum en knoflook. Wij zijn fan en weten zeker dat wanneer je onze olijfolie hebt geproefd, je geen andere meer wilt.

Jouw lokale Zuivelhoeve

Bij jouw lokale Zuivelhoeve bieden we een ruim assortiment aan olijven en olijfolie. Neem een kijkje in één van onze winkels of bestel gemakkelijk via onze webshop! Zoek op jouw postcode voor de dichtstbijzijnde winkel.