Twentse Bunkerkaas

De oorsprong van de Zuivelhoeve ligt in Twente, daarom kan de Twentse Bunkerkaas natuurlijk niet ontbreken in ons assortiment. De kaas wordt tot in perfectie gerijpt in voormalige munitiebunkers in het Twente Daarle. De smaak van deze kaas is aangenaam pikant en romig, met een lichtzoete nasmaak.

 

Gerijpt in bunkers

In het Twentse Daarle ligt een complex dat vroeger werd gebruikt voor munitieopslag. Tegenwoordig ligt er in de bunkers een kostbare lading van een heel andere orde. Onder een dikke laag beton met daarop anderhalve meter aarde, waarop zelfs flinke bomen groeien, bevinden zich de rijpingsruimtes van de Bunkerkaas. De Bunkerkaas is een nieuw stuk Hollandse glorie. In de bunkers heerst een perfecte omstandigheid voor het rijpen van kaas. Door de uitstekende isolatie is de luchtvochtigheid constant en is het er altijd circa 15 graden. Hierdoor hoeft er weinig stroom gebruikt te worden, waardoor de kazen ook nog eens duurzaam rijpen.

 

De smaak

In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort zuursel en plantaardig stremsel. Hierbij worden de kleurstoffen achterwege gelaten. De kaas wordt gemaakt van niet-afgeroomde Noord-Hollandse melk. Bunkerkaas is weliswaar een halfharde kaas, maar het is echt een kaas op zich met een onderscheidende smaak. Na 25 weken rijping is die smaak op zijn best: namelijk vol en romig, met een pikante en nootachtige ondertoon.

 

Opvallend en stoer

Het unieke karakter van de kaas wordt onderstreept door z’n opvallende verschijning. In plaats van een etiket en banderol is het logo van de kaas ingedrukt in de zijkant en bovenkant van de kaas. Het geeft een stoere en ambachtelijke uitstraling.

Twentse Bunkerkaas