Kaasmakerij Meester-Affineurs

Meester-Affineurs. Een begrip in kaasland Nederland. Aan het roer, oftewel kaastobbe, staat Hans Boot. Met veel passie en echt vakmanschap creëert hij voor ons, als kaasliefhebbers, de meest bijzondere kazen van premium kwaliteit. Hans Boot vertelt over het ontstaan van zijn passie en wat zijn kaas zo bijzonder maakt.

Kaasmakerij Meester-Affineurs

 

‘Er stroomt al bijna 40 jaar kaasbloed door mijn aderen. Na eerst ruim 25 jaar door kaasmakend Europa te hebben gezworven en veel kaasmakers dit prachtige vak hebben zien uitoefenen is het gaan kriebelen om zelf kaas te gaan maken. Dat avontuur is zo’n 8 jaar geleden begonnen, waarbij wij vooral gebruik hebben gemaakt van de kennis die wij in het buitenland hebben opgedaan om op een andere manier dan de traditionele Goudse wijze kaas te maken en te rijpen.

 

Vanuit onze historische ontdekkingsreizen zat het klaarblijkelijk in ons bloed om veel kennis aan het buitenland door te geven, terwijl er weinig tot geen kennis van kaasmaken uit de ons omringende landen naar Nederland werd gehaald. Hier ligt nu juist onze uitdaging om met de premium kwaliteit van de Nederlandse melk en kennis van het kaasmaken uit het buitenland op een andere manier kaas te maken. Het beste uit twee werelden zou je kunnen zeggen.

 

Aan al onze kazen staat rasspecifieke en veehouder­gebonden melk aan de basis. Dat wil zeggen dat wij proberen de unieke eigenschappen van de verschillende koerassen, die in de melk tot uitdrukking komen, zo veel mogelijk in de kaas te behouden. Wij mengen dus geen melk van verschillende veehouders of verschillende rassen. Hier voegen wij unieke melkzuurbacteriën en/of rijpingsfermenten uit het buitenland aan toe, die kazen uit de omringende landen zo’n kenmerkende smaak geven. Vervolgens rijpen wij een heel groot deel van onze kazen in een natuurkorst. Dat geeft de kaas een breed smaakprofiel en dat maakt ons uniek.

 

Wanneer iemand mij vraagt een tip te geven voor op de kerstkaasplank dit jaar, is het lastig kiezen. Dit jaar ga ik voor Double Dutch2, onze nieuwste kaas welke bestaat uit een laag MRIJ kaas en een laagje Saanen Geitenkaas, subtiel gescheiden door een laagje Cendre en gerijpt in een eetbare natuurkorst.

 

Ik ben trots op de opvallende verschijning die op iedere kaasplank het oog trekt en natuurlijk ook op de samenwerking met de Zuivelhoeve en Zuivelhoeve by Kaashuis Tromp winkels. Stuk voor stuk echte kaaswinkels op uiteenlopende locaties waar smaak en service hoog in het vaandel staan en waar wij onszelf en onze kaas graag mee associëren.’