Tosti’s, nacho’s of salade: dit is de beste kaas voor jouw zomersnack.

Wij Nederlanders zijn gek op kaas: zo eet de gemiddelde Nederlander al gauw 17 kilo kaas per jaar. Nu de zomer voor de deur staat is dit daarom het perfecte moment de cheese-soulmate voor jouw zomersnack te vinden. Verras jezelf en anderen met unieke combinaties!

Tosti’s, nacho’s of salade: dit is de beste kaas voor jouw zomersnack.

Tosti

Als lunch, tussendoortje of misschien midnightsnack: de veelzijdigheid van een tosti gaat ver! Het liefst wil je natuurlijk een kaas die heerlijk smelt. Dit ligt vaak een de pH-waarde van de tosti: hoe lager, hoe sneller die smelt. De standaard Jong Belegen is qua pH-waarde een goede kandidaat, maar er zijn nog heel veel smeuïge variaties te ontdekken. Deze kaas-variaties smelten letterlijk over je tong!
Cheddar is de Amerikaanse kaas-klassieker voor hun “Grilled Cheese Sandwiches”. Door de romige & milde smaak is deze kaas heerlijk te combineren met andere hoogstandjes. Een tosti met cheddar, bacon & avocado spant de kroon door de rijke smaak.
Gruyère
is een kaas uit Zwitserland die een licht zoetige smaak perfect balanceert met een zoute bijsmaak. Perfect op een tosti met ham & mosterd. Voor een kruidige bite doet de licht pittige manchego – een Spaanse schapenkaas – het ook erg goed op een tosti. Deze kaas gaat hand-in-hand met chorizo en een frisse paprika.

Nacho’s

De kaas die vaak wordt geserveerd bij de nacho’s bestaat niet puur uit gesmolten kaas, maar gesmolten kaas in combinatie met een simpele saus. Deze saus is makkelijk te maken met enkel wat bloem & boter. De perfecte dikte van de saus bereik je door deze twee af te wisselen. Als je deze “Roux” afhebt, komt het moment supréme: kaas! Cheddar is de Amerikaanse favoriet, maar ook onze Parmigiano Reggiano oftewel Parmezaanse kaas – komt hier op haar recht. Serveer dit met lente-uitjes en zure room voor een rijke maar frisse smaak.
Voor een Franse twist is de Comté kaas een topper door de nootachtige smaak. Heerlijk met cherrytomaatjes, olijven en een beetje quacamole.

Probeer de kazen vers te raspen. Zo voorkom je klonteringen en krijg je een heerlijke en verse saus. Uiteindelijk kun je dit bij de roux toevoegen. Serveer daarna jouw nachos-schaal hoe jij wil.

Salades

Feta is een klassieker in de Griekse salade, maar het is natuurlijk heerlijk om te variëren. Niet elke kaas is geschikt voor een salade. Een roombrie is heerlijk, maar toch te zacht om in een salade te verwerken. Ga dus voor een kaas die makkelijk in blokjes te snijden is of lekker kruimelt.

Geitenkaas is al lange tijd populair in een kaas. Door een iets zoete en toch volle smaak zet het de toon in jouw salade. Voor een echt kruimel-effect zit je met een oudere geitenkaas goed. Heerlijk met noten, gebakken appel, spek en honing.
Ook de bekende burrata is een favoriet in de salade. Deze romige bol met room & mozzarella is al een blikvanger wanneer het omringd wordt met veldsla. Combineer het met basilicum, wat serranoham, noten (zoals pistache) en lekkere tomaten. Voor een écht zomers gevoel kun je ook perzik of nectarine toevoegen. De Burrata is ook lekker in onze courgette carpaccio.