Hoe wordt boerenkaas gemaakt?

Boerenkaas is de favoriete kaas van veel kaasliefhebbers. De kaas is uniek, omdat deze van rauwe melk (niet verhit) wordt gemaakt. Dit in tegenstelling tot de meeste kazen die van gepasteuriseerde melk (verhit tot 72 graden) worden gemaakt. Hierdoor blijven alle smaakeigenschappen behouden, wat zorgt voor een intense, volle en rijke smaak.

Maar hoe gaat het proces van boerenkaas maken nou eigenlijk? Wij leggen het je graag stap voor stap uit!

Hoe wordt boerenkaas gemaakt?

Stap 1

Het boerenkaas proces begint bij de verse melk van de koe. De melk wordt binnen 24 uur na het melken verwerkt en wordt dan in een grote bak samengevoegd met stremsel en zuursel, zodat de melk dikker wordt. De dikke melk die dan ontstaan is wordt wrongel genoemd.

Stap 2

De wrongel wordt handmatig door de boer bij elkaar geschraapt, daar komt de term ‘handgemaakte kazen’ vandaan. Nadat de boer de wrongel bij elkaar heeft geschraapt, wordt het in ronde kaasvaten gedaan.

Stap 3

Op de kaasvaten komt een gewicht te liggen waardoor er vloeistof uit de wrongel loopt, zodat het meer vorm en stevigheid krijgt. De vloeistof die uit de wrongel loopt wordt wei genoemd. Van wei worden verschillende producten gemaakt als ricotta, boter en bijvoorbeeld eiwitproducten.

Stap 4

Wanneer de wrongel stevig genoeg is en genoeg vorm heeft gekregen wordt het kaas genoemd. De kaas wordt uit het kaasvat gehaald en wordt vervolgens ingesmeerd met een laagje plastic waardoor uitdroging wordt voorkomen.

Stap 5

Wanneer de kazen zijn ingesmeerd worden ze op houten planken gelegd waar het rijpingsproces kan beginnen. Op deze planken rijpen de kazen onder optimale rijpingscondities. De kazen worden regelmatig gekeerd zodat de kazen hun mooie ronde vorm behouden en de rijping gelijk op blijft gaan. Ook worden er steekproefsgewijs keuringen uitgevoerd om zo een hoge kwaliteit te waarborgen.

Stap 6

Hoe langer een kaas rijpt, hoe intenser de kleur en de smaak van de kaas worden. Als de kaas de gewenste leeftijd heeft bereikt wordt hij beplakt met een band en een etiket, waarna hij vervolgens in een van onze Zuivelhoeve winkels komt te liggen.

Stap 7

De boerenkaas is klaar om door jou mee naar huis te worden genomen om lekker van te genieten!