Boerenkaas van boer Erk

Graag vertellen we meer over onze kaasmaker van Erk. In 2010 hebben Marco van Erk en zijn broers de kaasboerderij overgenomen van familie Oskam in Berkenwoude. Dit was de eerste stap in de wereld van boerenkaas. Op de boerderij lopen nu circa 300 koeien rond. Alle melk die ze geven wordt gebruikt om kaas van te maken. De kaas wordt op dezelfde manier gemaakt als meneer Oskam dat vroeger zelf altijd deed. Hij heeft Marco de fijne kneepjes van het vak geleerd.

Boerenkaas van boer Erk

Onbehandelde melk

Bij kaasmakerij van Erk staat kwaliteit boven alles. Het voer dat de koeien krijgen, de manier van melken en alles tot aan het rijpen van de kaas heeft invloed op de kwaliteit. De melk waarmee van Erk werkt is rauw of gethermiseerd. Dat betekent dat het een echt natuurproduct is en de natuur hier invloed op heeft. De weersomstandigheden en het jaargetijde hebben bijvoorbeeld veel invloed op de samenstelling van de melk en de smaak van de kaas.

 

Speciaal zuursel

Het is een vak apart om elke dag weer boerenkaas te maken van hoge kwaliteit. Deze ambacht leer je alleen door het vaak te doen. Het afromen van de melk vraagt precisie. Tijdens het bereidingsproces gebruiken ze een speciaal zuursel, die de kaas haar zoetje geeft.