Tartiflette Reblochon

4-6 40 minuten

Tartiflette reblochon is een echt aardappelgerecht uit de Savoie in de Franse Alpen. Tartiflette is een winterse maaltijd die vaak wordt geserveerd na een lange dag op de ski’s. Serveer deze klassieke schotel met een salade en een goed glas witte wijn, zoals een Topf Grüner Veltiner.

 

Benodigdheden:

  • Ovenschaal

Tartiflette Reblochon

Ingrediënten

  • 500 gram Reblochon
  • 1 kg aardappelen, vastkokend in partjes of schijfjes
  • 6 el crème fraîche
  • 200 gram gerookte spekjes
  • 2 knoflookteentjes (fijn gesneden)
  • 2 rode uien (gesneden in blokjes)
  • 150 ml droge witte wijn
  • Boter
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200
    graden en vet de ovenschaal in met
    boter.
  2. Kook de aardappelen in 10 minuten
    beetgaar en bak ondertussen de
    spekjes. Voeg na een paar minuten de
    ui en knoflook toe, bak ze mee totdat
    de ui en knoflook zacht zijn.
  3. Blus de spekjes, ui en knoflook
    af met 1/3 wijn en voeg hierna de
    gekookte aardappelen toe. Meng
    voorzichtig door elkaar. Verdeel
    de helft van dit mengsel in de
    ovenschaal.
  4. Snijd de Reblochon door het
    midden, zodat je twee ronde plakken
    krijgt. Snijd deze vervolgens in blokjes.
    Bedek het aardappel- en spekmengsel
    met de helft van de kaas.
  5. Bedek het vervolgens met de
    overgebleven aardappelen. Giet
    hierover de resterende wijn en verdeel
    hierover de crème fraîche. Breng op
    smaak met peper en zout.
  6. Beleg het geheel met de resterende
    Reblochon met de korst naar boven
    en bak het in de oven voor 20-25
    minuten totdat de kaas goudbruin is
    gekleurd.