Filters tonen

Epoisses

Enig resultaat

|
Sorteer op:

Epoisses is een Franse kaas, vernoemd naar het dorpje Époisses in het Franse Côte-d’Or. Al in de zestiende eeuw werd deze kaas gemaakt en nog steeds is het een kaas voor de echte liefhebber. De Epoisses is herkenbaar aan zijn sterke geur en rode korst. Deze kleur wordt veroorzaakt door speciale roodflora die worden toegevoegd aan de kaas.

Epoisses AOP

Epoisses heeft een AOP keurmerk, wat inhoudt dat het een authentiek product uit de regio is. Zo moet de melk die gebruikt wordt voor de Epoisses voor minstens 80% bestaan uit melk van drie speciale koeienrassen: de brown Swiss, Montbéliarde en Simmentaler. Ook zijn het proces van bereiding en de eisen hieraan vastgelegd. De Epoisses wordt in een periode van 5 tot 8 weken gerijpt. Tijdens het rijpen wordt de kaas ongeveer 3 keer per week met de hand gewassen met een mengsel van pekelwater en Marc de Bourgogne. Marc de Bourgogne is een bekende en beroemde drank uit de regio. Het wordt gemaakt van de overblijfselen van geperste druiven. Deze overblijfselen worden nogmaals tot gisting gebracht, waardoor een erg smaakvolle drank ontstaat. Het mengsel van de Marc en het pekelwater zorgt voor de zoute, zoete en pittige smaak van de Epoisses.

Epoisses Gaugry

De Epoisses Gaugry is een rauwmelkse kaas. Hierdoor smaakt de Epoisses Gaugry sterker dan de Epoisses Berthaut. Ook is de kern van deze Epoisses wat vloeibaarder dan de Berthaut. De Epoisses Gaugry raden we aan voor de wat gevorderde kaasliefhebber.

Epoisses Berthaut

De Epoisses Berthaut is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, waardoor deze kaas wat milder smaakt dan de Epoisses Gaugry. Doordat deze lepelkaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk is hij ook geschikt voor zwangere vrouwen. De Epoisses Berthaut is een hele lekkere kaas voor op de kaas- of borrelplank.

Toepassing

De korst van de Epoisses is zacht en grillig met een lopende kern. Daarom wordt Epoisses ook wel “lepelkaas” genoemd. Wil je echt eens iets leuks op tafel zetten? Probeer dan eens deze heerlijke Epoisses dans le pain. Combineer Epoisses met een lekkere pinot gris of een abdijbiertje. Genieten maar!

Jouw lokale Zuivelhoeve

Neem een kijkje in onze webshop of laat je adviseren in één van onze winkels. Onze ondernemers helpen je graag! Kijk voor jouw dichtstbijzijnde winkel op onze website.