Als er een land bekend staat om haar romantiek, dan is het wel het mooie Frankrijk. Liefde gaat zoals bekend door de maag en waar zijn wij als Nederlands doller op dan op een heerlijk stuk kaas? Een goede reden om de top 5 kazen van Frankrijk in het zonnetje te zetten.
Brie de Meaux is een traditionele variant op de welbekende roombrie en wordt gemaakt in de omgeving van de Franse plaats Meaux, ten zuidoosten van Parijs. Het is één van de twee soorten brie die AOP/AOC keurmerk heeft. Een kaas mag alleen dit keurmerk dragen wanneer de productie, verwerking en bereiding binnen een bepaald geografisch gebied plaatsvinden. De wijze van bereiding is erkend en wordt streng gecontroleerd. Dit zorgt voor een constante kwaliteit van de brie de Meaux. Brie de Meaux is een rauwmelkse brie, dat zorgt voor een pittige en robuuste smaak. Brie de Meaux wordt traditioneel gerijpt op stromatten, dat zie je ook terug in de textuur van de korst.
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek. Het verschil zit hem in de room. Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Camembert gaslonde is een rauwmelkse camembert volgens traditioneel recept. De camembert is oorspronkelijk afkomstig uit Normandië, waar de lekkerste camemberts gemaakt worden. De camembert gaslonde rijpt in ongeveer drie weken en ontwikkelt in deze tijd zijn romig pikante smaak. De camembert gaslonde is erg lekker op een kaasplankje of bij de borrel, maar is ook erg geschikt in maaltijdsalades en andere gerechten.
Roquefort Papillon is de koning onder de blauwaderkazen. Deze blauwaderkaas is afkomstig uit Frankrijk en wordt gemaakt van rauwe schapenmelk. De kaas rijpt in de natuurlijke grot van Combalou. Door de toevoeging van de penicillium roqueforti ontstaan mooie blauwe aders in de kaas. Roquefort Papillon is zacht van structuur en pittig van smaak. Erg lekker in combinatie met een rode port.
De Morbier is een halfharde kaas, afkomstig uit het gelijknamige Franse dorpje Morbier in de Jura. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en heeft een aangename, licht pikante smaak. Morbier is herkenbaar aan het laagje as in de kaas. Vroeger diende dit laagje as ter bescherming van de avondwrongel, waar de volgende dag de ochtendwrongel overheen werd gegoten. Tegenwoordig is het laagje as nog vooral een karakteristiek kenmerk van de kaas. Morbier draagt een AOC-keurmerk, wat inhoudt dat de kaas volgens strenge eisen in dit specifieke gebied bereid wordt. Morbier rijpt drie tot vier maanden en wordt in deze tijd drie keer per week gewassen in pekelwater. Dit zorgt voor een natuurlijke korst en de aangename smaak van de kaas. Morbier is erg geschikt voor gebruik op een kaasplankje, in combinatie met een goede rode wijn.
De Comté is een halfharde Franse kaas gemaakt van rauwe melk. Deze kaas wordt al ruim 800 jaar gemaakt en is de meest gegeten kaas in Frankrijk. De Comté heeft een AOC-kenmerk sinds 1958. Met dit keurmerk liggen de regels voor de bereiding van de Comté vast. De melk die gebruikt wordt voor deze kaas is afkomstig van Montbéliarde en Franse Simmentaler koeien, die per koe minimaal 1 hectare ruimte moeten hebben. De koeien worden natuur gevoed en de melk moet binnen 24 uur na het melken verwerkt worden tot kaas. Deze verwerking gebeurt in kleine Franse kaasmakerijen in de dorpen van de Jura. De rijping duurt 18 tot 24 maanden, waarna een heerlijke, smaakvolle kaas ontstaat. De Comté heeft een volle, rijke smaak en is erg lekker als dessertkaas, maar past ook erg goed in een kaasfondue of als gratin.