Taart met spekjes op de wijze van Gruyères

6-8 40

Heerlijke hartige taart met Zwitserse Gruyère AOP. Lekker bij een diner.

Taart met spekjes op de wijze van Gruyères

Ingrediënten

  • 1 ui, in dunne plakjes gesneden
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl tijm
  • 100 g spek
  • 1 kant-en-klare of huisgemaakte* kruimeldeeg
  • 1 el boter
  • 3 eieren, geslagen
  • 2 dl room
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 puntje nootmuskaat
  • 150 g Gruyère AOP classic, geraspt
  • zout, peper

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de uien met de olijfolie en tijm in een kom. Fruit gedurende 3 minuten. Zet opzij. Bak de spekjes. Zet opzij.

2. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier met behulp van een deegrol tot het deeg ongeveer de vorm van een vierkant heeft. Zet opzij. Beboter de bodem en wanden van de taartvorm. Bekleed de taartvorm met het deeg. Druk de wanden goed aan. Prik de bodem met een vork en vul de bodem met droge bonen of een steunvulling om te voorkomen dat het deeg zwelt tijdens het blind bakken. Bak 10 tot 15 minuten.

3. Meng in een kom de room, het knoflook, de nootmuskaat, wat zout en peper. Voeg daarna de Gruyère AOP toe en meng goed. Verdeel de uien op de bodem van de taart en giet er vervolgens het eimengsel over. Bak 15 tot 20 minuten in de oven.

 

*Huisgemaakte kruimeldeeg
Voor 4 personen
Voorbereiding: 15 min
Rusttijd: 45 minuten

30 min
5 cl volle melk
125 g boter op kamertemperatuur
1 snufje zout
1 tl suiker
1 eidooier
250 g bloem

1. Vul de kom van een keukenmachine met de melk, de boter, het zout, de suiker en de eieren. Bewerk tot een romige massa.

2. Voeg de gezeefde bloem toe. Kneed tot het deeg een bal vormt. Verpak het in vershoudfolie. Zet ongeveer 30 minuten koel. Laat daarna het deeg 15 minuten op kamertemperatuur komen voordat je het uitrolt.

3. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier met behulp van een deegrol tot het het deeg ongeveer de vorm van een vierkant heeft. Zet opzij. Beboter de bodem en wanden van de taartvorm. Bekleed de taartvorm met het deeg. Druk de wanden goed aan. Prik de bodem met een vork en vul de bodem met droge bonen of een steunvulling om te voorkomen dat het deeg zwelt tijdens het blind bakken. Bak 10 tot 15 minuten.

4. Garneer het deeg met je favoriete vulling en bak 15 tot 20 minuten.

Variatietip:
Maak minitaartjes door cirkels uit te steken met een uitsteekring

Enjoy!

Nieuwsbrief