Het Zuivelhoeve Kaasplankje

Sla de kaasplank dit jaar niet mis! Het geheim achter een goede & gevarieerde kaasplank is de schijf van vijf. De schijf van vijf staat voor 5 verschillende soorten kazen. Kies een kaas naar smaak uit uit elk van deze groep en jouw kaasplank is compleet!

◕ Mild
◕◕ Pikant
◕◕◕ Extra pikant

Het Zuivelhoeve Kaasplankje

1) Geiten- en schapenkazen

Geitenkaas is een van de oudste kazen. In die tijd zijn er een enorme verscheidenheid in geitenkaas verschenen: van mild tot pikant en van zacht tot hard. Vaak wordt geitenkaas verwerkt in een salade, maar ook op een kaasplankje is dit een romige & frisse toevoeging.

Schapenkazen zijn minder bekend, maar dat maakt ze een éxtra speciale toevoeging op het plankje.

In deze categorie: 

  • Chèvrefeuille Fleuret ◕◕
  • Mekkerste Fenegriek ◕
  • La Bouyette ◕◕

2) Wittekorstkazen

Witte korstkazen zijn zachte kazen. Doordat deze kazen worden een soort witschimmel, worden ze naarmate de tijd zachter van binnen en harder van buiten. De meest bekende wittekorstkazen zijn de brie en camembert. Vaak worden deze twee door elkaar gehaald. Het lijkt ook erg op elkaar, maar door de toevoeging van room is de brie iets romiger. Ook komt Brie uit het nu geheten “Ile-de-France” (vroeger Brie) en Camembert uit Normandië.
Een bijzondere wittekorstkaas is de La Tur, een kaasje met een mix van geitenmelk, schapenmelk en koeienmelk.

In deze categorie: 

  • Brillat-Savarin ◕
  • La Tur ◕◕
  • Le Rustique Camembert ◕

3) Roodkorstkazen

Rode korstkaas is een blikvanger op het kaasplankje. De kaas krijgt deze prachtige kleur doordat deze kaas na het kaasproces wordt ingesmeerd met de bacterie Linens – daarom heet deze kaas soms ook Roodbacterie. Hiervoor worden de kazen gewassen of besproeid met wijn, bier of pekelwater. Resultaat: een heerlijke romige kaas.

De meest bekende rode korstkaas is wellicht de Époisses kaas. Door de unieke look is dit al een blikvanger, maar ook zeker een sfeermaker.
Zeg je pikant, dan zeg je Taleggio. De Italiaanse kaas is zacht van structuur, maar vol & pittig in smaak! Daardoor is die niet alleen lekker op een kaasplankje, maar ook gesmolten in de risotto. Je kunt zelfs kiezen tussen de originele of een andere versie met een hint van truffel. Van eigen bodem komt de Le Petit Doruvael. Het klinkt niet heel Nederlands, maar deze kaas wordt echt gemaakt in Montfoort waar die is verkozen tot beste streekproduct 2004.

Op deze plank

4) Halfharde & harde kazen

Door het rijpingsproces zijn deze kazen vaak net wat pittiger en steviger. Zo heeft deze kaas een volle smaak. Het grote voordeel aan deze kaas is dat je het op veel verschillende manieren kan gebruiken. Zo kun je deze kazen verwerken in een gerecht of serveren op een kaasplankje.

In deze categorie: 

5) Blauwaderkazen

Blauwaderkazen is een type kaas met de blauwe schimmel (penicillium roqueforti) als opvallendste kenmerk. De blauwe aders zijn van verre te herkennen en staan voor de pittigheid in de kaas. Kaasliefhebbers combineren deze kazen het liefst met een glas krachtige rode wijn.

In deze categorie: 

Bestel direct: