Half-om-half fondue met Le Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP
418
Heerlijke kaasfondue van twee soorten Zwitserse kaas. Een heerlijke variatie op de klassieke kaasfondue. Gezellig met z’n allen om de fonduepan, dat is echt genieten!
Ingrediënten
400 g Le Gruyère AOP Classic, geraspt
1 el + 1 el maïzena
400 g Vacherin Fribourgeois AOP Classic, geraspt
1 teentje knoflook, in tweeën
2,5 tot 3 dl droge witte wijn
1 mespunt nootmuskaat
2 el kirsch
1 scheutje citroensap
zout, peper
600 g oud brood, in blokjes gesneden
Zilveruitjes, augurken
Meng in een kom de Gruyère AOP met 1 el maïzena. Meng in een andere kom de Vacherin Fribourgeois AOP met de resterende maïzena. Meng vervolgens de twee kazen. Zet opzij.
Wrijf de fonduepan in met het teentje knoflook. Verwarm de witte wijn. Verlaag het vuur voordat het kookpunt is bereikt. Voeg op middelhoog vuur de kaas handje voor handje toe onder voortdurend roeren met een houten lepel tot de kaas is gesmolten en het mengsel homogeen is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg vervolgens de kirsch en/of het citroensap toe.
Ontsteek het brandertje van het fonduestel. De vlam moet zwak zijn omdat de fondue het kookpunt niet mag bereiken. Plaats de pan op de brander. Vul een mand met het brood. Serveer er wat zilveruitjes en augurken bij. Prik een blokje op de fonduevork en dip in de fondue.