De kaasplank van Jan Jaap

Jan Jaap Overeem van Zuivelhoeve Barneveld presenteert een plank met vijf bijzondere kazen. Heerlijk als nagerecht of voor bij de borrel.

 

 

De kaasplank van Jan Jaap

La Tur
Deze kaas is een mooie creatie van koe-, geiten- en schapenmelk. La Tur betekent letterlijk ‘de toren’, een verwijzing naar de vorm van deze topper uit het Noord-Italiaanse Piëmont. De kaas is zacht van binnen en loopt iets uit wanneer hij langer staat. De smaak is delicaat, harmonieus, aards en vol.

Brie de Meaux
Een rauwmelkse kaas gemaakt van koemelk, afkomstig uit de streek ten oosten van Parijs. Kruidig, nootachtig en fruitig van smaak. In Frankrijk, het land waar zo’n vijfhonderd verschillende soorten kazen worden geproduceerd, bekleedt Brie de Meaux een heel speciale positie. Bij bijzondere gelegenheden komt deze ‘koning der kazen’, bereid volgens een recept uit de Middeleeuwen, op het plateau.

Epoisses
Epoisses is een kaas met een grillige rode korst. Deze wordt tijdens de rijping meerdere malen gewassen met het distillaat Marc de Bourgogne, waardoor een sterk en vol pikant aroma ontstaat. De korst verandert tijdens dit proces van licht oranje naar steenrood. De kaas smelt op de tong en heeft een smaak die licht zout en melkachtig is. De Epoisses komt uit het gelijknamige dorp in de Cote d’Or.

Blu ‘61 Passito
De Italiaanse Antonio creëerde deze bijzondere blauwschimmelkaas uit liefde voor zijn vrouw Josephine. Speciaal voor hun vijftigste trouwdag rijpte hij de kaas in de zoete dessertwijn Passito en bedekte hij hem met cranberry’s, de twee dingen waar Josephine zo van hield. De combinatie van de zachte blauwschimmelkaas, zoete Passitowijn en bitterzoete cranberry’s geeft een geweldige smaaksensatie.

Boeren Goudse Oplegkaas
De Boeren Goudse Oplegkaas is een authentieke kaas die minimaal twee jaar gerijpt is en als enige Nederlandse oude kaas goed schaafbaar blijft. Een prachtige kaas, die al uw zintuigen verleidt met zijn volheid en karakteristieke, meesterlijke smaak.