Charcuterieborden voor beginners

De gemiddelde Instagram-gebruiker heeft ze vast voorbij zien komen: Charcuterieboards. Wat het nou precies is? Een heerlijke plank vol verse kwaliteitsproducten die gegarandeerd iedereens smaakpapillen kunnen activeren. Maar hoe bouw je nou zo’n bord met jouw eigen voorkeuren? Wij leren het jou!

Charcuterieborden voor beginners

Charcuterie staat eigenlijk voor een plank met vleeswaren, maar tegenwoordig wordt de plank ook bewoond door ondersteunende kazen, dips, crackers, nootjes en meer. Het fijne aan zo’n bord is dat je hem helemaal kan aanpassen aan jouw wensen. Hoeveel mensen komen er? Wat vinden ze wel lekker? Of niet? Misschien maak je er wel een thema van.

Welke elementen horen erbij?

De plank

Dit is natuurlijk de basis van het hele bord. Vaak zie je hout of marmer terugkomen. Hoewel ronde en rechthoekige borden het meest voorkomen, is jouw keuze helemaal afhankelijk aan jou. Toch zijn rechthoekige borden handig als je lange voorwerpen gebruikt, zoals lange soepstengels.

De kazen

De vuistregel stelt 3 tot 5 kazen voor uit de 3 basiscategorieën: een harde kaas, een zachte kaas en een blauwe kaas. Zo is er voor elke smaak een perfecte partner-in-crime. Ga bijvoorbeeld voor een romig pikante Camembert Gaslonde met een takje tijm, de Engelse klassieker Blue Stilton en een intense Manchego. Zo heb je verschillende smaken en texturen om mee te spelen.

Vleeswaren

Verrijk het bord met fijngesneden vleeswaren. Voeg bijvoorbeeld onze verrukkelijke salami saltufo: een bolletje zachte salami met zomertruffels en omhuld met Parmigiano Reggiano. Ook kom je met de Antipasti goed uit de voeten: 3 klassieke vleeswaren die elke plank compleet maken.

Tip: leg de vleeswaren laagje voor laagje over de rand van een wijnglas. Wanneer je het wijnglas bijna “vol” hebt, draai je het glas om en leg je deze op de tafel. Et tada: een prachtige roos van vlees.

Crackers

Soms wil je ook even een “bite”. Dan zijn crackers, dipstokjes, toastjes of stokbroodjes perfect. Dit zijn natuurlijk ook een heerlijke basis om de kaas op te smeren.

Dipjes

Een charcuterie is niet compleet zonder een dip. Deze dips kunnen op de kaas worden geserveerd en geven het soms even de zoete touch. Probeer bijvoorbeeld de kaasdip vijgen & rode port. Lekker uit ons potje, maar ook leuk te serveren in een mooi schaaltje.

Tapa’s

Leg een lekker schaaltje neer met olijven of sweet peppers. Met een prikkertje erbij zijn dit ook echt traktaties die het bord mooi maken. Je kunt zelfs feta toevoegen aan de olijven. Zo wordt de feta verrijkt door de olijvenmarinade en krijgen olijven een subtiele feta-smaak: een echte win-win!

Noten & vruchten

Natuurlijk ook niet mis zijn heerlijke noten die je over het bord kan serveren. Zo kun je lege plekjes relatief goedkoop opvullen. Speel met walnoten, druiven, vijgen, pecannoten en nog veel meer! Al je favorieten kun je hier perfect verwerken.

 

Hoe bouw je het op?

Stap 1) Breng structuur

Het ziet er misschien heel speels uit, maar ook een charcuterie bord heeft structuur nodig.
Ga je alles op thema zetten? Of zet je alles een los en vast bij elkaar? Handig is om complimenterende elementen bij elkaar te zetten. Een potje honing staat natuurlijk gevaarlijk aantrekkelijk naast een romige brie…

Stap 2) Plaats de kazen & vleeswaren

Begin met het plaatsen van de kazen, dit zijn namelijk echt de blikvangers van het bord. Sorteer ze rond het bord en hou wat ruimte voor het snijden. Plaats daarna de vleeswaren. Deze producten mogen elkaar prima aanraken, zo moeten ze namelijk ook gegeten worden! Hierna kunnen ook de schaaltjes met tapa’s en dips worden toegevoegd.

Stap 3) Voeg de crackers toe

Plaats de crackers rond de schaaltjes, vleeswaren en kazen. Zo zijn ze dichtbij elkaar te vinden. Deze hoeven niet kaasrecht overal te staan, maar mogen er lekker speels op liggen. Dit geeft juist het romantische beeld van het bord.

Stap 4) Finishing Touch

Nu is het tijd om de gaten op te vullen. Doe dit met vruchten, noten en kruiden. Dit hoeft niet allemaal supervers te zijn. Je kunt namelijk ook gedroogde vruchten gebruiken.

En daar is die dan: jouw eigen charcuteriebord! Maak nog snel een foto voor je Instagram, voor je het weet is ‘ie leeg. Enjoy!