Blue Monday-kaasplankje

Blue Monday staat ook wel bekend als de meest depressieve dag van het jaar: de gezellige dagen zijn voorbij, de lichtjes zijn weer ingepakt en de lente laat nog wel op zich wachten. Deze dag toch lekker doorkomen? Ontdek onze echte blauwe kaasplank. De Blue Monday-kaasplank bestaat uiteraard uit: blauwe kaas!

Blue Monday-kaasplankje

1. Saint Agur

De Saint Agur is een Franse blauwaderkaas, in 1988 werd hij voor het eerst gemaakt in de Auvergne. De melk die voor de kaas wordt gebruikt is afkomstig van 300 boeren uit de regio. De koemelk wordt gepasteuriseerd waarna de kaas in een coating van parrafine rijpt, dit zorgt voor een heerlijke romige kaas. De kaas is heerlijk romig en pittig van smaak en smelt op je tong. Saint Agur is erg geschikt voor bij de borrel, maar ook lekker in combinatie met peer of noten.

2. Roquefort Papillon

Roquefort Papillon is de koning onder de blauwaderkazen. Deze blauwaderkaas is afkomstig uit Frankrijk en wordt gemaakt van rauwe schapenmelk. De kaas rijpt in de natuurlijke grot van Combalou. Door de toevoeging van de penicillium roqueforti ontstaan mooie blauwe aders in de kaas. Roquefort Papillon is zacht van structuur en pittig van smaak. Erg lekker in combinatie met een rode port.

3. Shropshire Blue

De Shropshire Blue is een blauwaderkaas afkomstig uit Groot-Brittanië. Oorspronkelijk werd de kaas in Schotland gemaakt, maar later verhuisde de productie richting de regio waar ook de Blue Stilton kazen geproduceerd worden. De Shropshire Blue heeft een kenmerkende oranje kleur en een stevige structuur. De smaak is sterk en scherp met een pittig aroma, het is een prijswinnend kaasje, met onder andere de titel Best English Cheese en Best Blue Cheese. De Shropshire Blue is heerlijk op een kaasplankje, maar past ook perfect in een lekkere salade.

4. Roche Baron

Roche baron is een romige, zachte en milde blauwaderkaas afkomstig uit Frankrijk. De korst is bedekt met een laagje eetbare as, dat ervoor zorgt dat de kaas wat minder zuur is. Wanneer de kaas ultiem rijp is loopt hij een beetje uit. Dat is uniek voor een blauwaderkaas en dat maakt deze roche baron zo bijzonder. Heerlijk voor op de kaasplank als dessertkaasje.

5. Bleu d’Auvergne

Bleu d’Auvergne is een romig pikante blauwaderkaas. De Bleu d’Auvergne is afkomstig uit de gelijknamige Franse streek Auvergne. Vroeger was dit een vulkanisch gebied, tegenwoordig is het weelderig begroeid. De koeien die hier grazen geven melk met een kruidige en rijke smaak, dat proef je ook terug in de kaas. Bleu d’Auvergne is zeer geschikt om te verwerken in salades en sauzen, maar smaakt ook heerlijk op een kaasplankje.