Blue Monday & Blauwe Kazen

Het is Blue Monday én dat is een goede reden om blauwe kaas te eten vinden wij! Blue Monday staat bekend om een treurige dag. Veel mensen zouden die dag om allerlei redenen somber gestemd zijn. Een eenvoudige manier om deze treurige dag wat op te vrolijken is met onze heerlijke blauwe kazen. Naast dat de blauwe kazen om te smullen zijn, zijn ze ook nog eens gezond voor je! Waarom is blauwe kaas eigenlijk gezond voor je en hoe ontstaat de schimmel? Hieronder lees je daar meer over.

Blue Monday & Blauwe Kazen

Blauwe kaas is gezond

Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica? Door onderzoek naar blauwe kaas werd snel duidelijk dat sommige blauwe kazen een anti bacteriële stof bevatten, waardoor ontstekingen in het lichaam kunnen worden voorkomen. Vrolijkt dit je Blue Monday al wat meer op? Verder is blauwe kaas ook een goede bron van calcium, harstikke gezond dus!

 

Onze Blue Monday toppers die je zeker moet proberen: 

  1. Saint Agur: Een Franse blauwaderkaas. Heerlijk romig van structuur en pittig van smaak, erg geschikt voor bij de borrel en als dessertkaas. Met een dessertwijn zoals port, komt de smaak goed tot zijn recht.
  2. Papillon Roquefort Noire: De koning onder de blauwaderkazen. Deze Franse blauwaderkaas is gemaakt van rauwe schapenmelk en is zacht van structuur, met een pittige smaak. De smaak is herkenbaar die smelt op de tong. In combinatie met een zoetige witte wijn, of een fruitige rode wijn smaakt deze blauwaderkaas heerlijk. Een bier met fruitig karakter is ook zeer geschikt bij deze kaas.
  3. Roquefort Vernières Black: Een pittige grotgerijpte blauwschimmelkaas uit Frankrijk en is gemaakt van rauwe schapenmelk. Zijn textuur is krachtig en egaal, en de kaas kan makkelijk gesmeerd worden. Geschikt voor op toastjes. Ook bij deze wijn wordt vaak een wat zoetere drank gedronken, zoals port.
  4. Shropshire blue: Een Engelse blauwaderkaas, herkenbaar aan zijn oranje kleur. De kaas is scherp van smaak met een pittig aroma, maar heeft ook een klein zoetje. De kaas is heerlijk zacht van structuur. Heerlijk op een kaasplankje of in een salade.
  5. Bleu d’Auvergne: Een blauwaderkaas, romig pikant van smaak. Bleu d’Auvergne is zeer geschikt om te verwerken in salades en sauzen en smaakt ook heerlijk op een kaasplankje.

 

Het ontstaan van schimmel in blauwe kaas

De blauwe aderen in schimmelkazen worden een handje geholpen bij hun vorming doordat er kleine luchtgaten in de kaas geprikt worden waardoor er zuurstof in de kaas komt. Hierdoor ontstaat er schimmelvorming. Die schimmelvorming lijkt op blauwe aderen en daarom wordt het blauwader kaas genoemd.

 

Drank & blauwe kaas

Blauwe kazen kunnen een nogal ‘intense’ smaak hebben. Je zou kunnen denken dat een wijn met een uitgesproken smaak, minder goed bij een blauwe kaas past. Toch is dat niet zo. Blauwe kazen zijn smakelijk onder het genot van een zoete dessertwijn, bijvoorbeeld een port. Je kunt blauwe kaas ook nog nét wat spannender maken. Hiervoor hebben wij heerlijke dronken kaas recepten. Deze zijn het zeker waard om uit te proberen & wij weten zeker dat het in ieder geval jouw Blue Monday zal opfleuren!