Het is Blue Monday én dat is een goede reden om blauwe kaas te eten vinden wij! Blue Monday staat bekend om een treurige dag. Veel mensen zouden die dag om allerlei redenen somber gestemd zijn. Een eenvoudige manier om deze treurige dag wat op te vrolijken is met onze heerlijke blauwe kazen. Naast dat de blauwe kazen om te smullen zijn, zijn ze ook nog eens gezond voor je! Waarom is blauwe kaas eigenlijk gezond voor je en hoe ontstaat de schimmel? Hieronder lees je daar meer over.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica? Door onderzoek naar blauwe kaas werd snel duidelijk dat sommige blauwe kazen een anti bacteriële stof bevatten, waardoor ontstekingen in het lichaam kunnen worden voorkomen. Vrolijkt dit je Blue Monday al wat meer op? Verder is blauwe kaas ook een goede bron van calcium, harstikke gezond dus!
Onze Blue Monday toppers die je zeker moet proberen:
Het ontstaan van schimmel in blauwe kaas
De blauwe aderen in schimmelkazen worden een handje geholpen bij hun vorming doordat er kleine luchtgaten in de kaas geprikt worden waardoor er zuurstof in de kaas komt. Hierdoor ontstaat er schimmelvorming. Die schimmelvorming lijkt op blauwe aderen en daarom wordt het blauwader kaas genoemd.
Drank & blauwe kaas
Blauwe kazen kunnen een nogal ‘intense’ smaak hebben. Je zou kunnen denken dat een wijn met een uitgesproken smaak, minder goed bij een blauwe kaas past. Toch is dat niet zo. Blauwe kazen zijn smakelijk onder het genot van een zoete dessertwijn, bijvoorbeeld een port. Je kunt blauwe kaas ook nog nét wat spannender maken. Hiervoor hebben wij heerlijke dronken kaas recepten. Deze zijn het zeker waard om uit te proberen & wij weten zeker dat het in ieder geval jouw Blue Monday zal opfleuren!