Antipasti: dé Italiaanse borrelplank

Waar wij Nederlanders vaak de avond eindigen met een lekker borrelplankje, doen de Italianen dat voor het eten. Antipasti betekent dan ook “voor het eten”. Deze traditie is in Italië geboren door gasten alvast thuis te laten voelen met een lekker plankje ham, worst en tapende terwijl het hoofdgerecht nog wordt bereid. Ook worden de smaakpapillen alvast iets geprikkeld, maar de maag nog niet gevuld omdat de hapjes nog niet al te zwaar zijn. Jouw gasten krijgen zo alleen maar meer zin in het hoofdgerecht.

Antipasti: dé Italiaanse borrelplank

Soorten antipasti

Deze antipasti is al eeuwenoud en stamt af uit de middeleeuwen. Toentertijd bestond een antipasti vooral uit zoete noten en plakjes ham. Tegenwoordig zien wij een scala aan producten op de plank liggen. Wie een scherpe blik werpt op de plank kan zelfs de regio herkennen waar het vandaan komt.

De Duitse invloed is goed voelbaar op een plankje in het Noorden. In Noord-Italië vinden wij veel meer melkproducten dan in het zuiden. Het resultaat? Veel meer gorgonzola. Ook staat er vaak verse pesto op de plank, gegarneerd met verse basilicum. En vergeet natuurlijk de Parmaham uit de regio Parma niet.

In het midden van Italië, rond de regio’s Toscane, Florence en Rome, vinden we het plankje met meer zeevruchten. Zalm, Fontina kaas en salami vind je op vrijwel elke plank in deze regio’s. Ook is de Pecorino Romano, dé bekendste kaas uit de hoofdstad, ook vaak te vinden.

In Zuid-Italië voel je de mediterrane invloed vanuit het zuiden. Olijven, artisjokken, burrata en mozzarella zijn klassiekers op de zuidelijke plank. Deze worden allemaal gecombineerd met verse kruiden. Ook zien we hier in verhouding meer vlees dan in andere regio’s.

Maak jouw eigen plank

Heb jij zin gekregen om jouw eigen plank te maken? Wij hebben alvast alle Italiaanse klassiekers in 1 lijst gezet. Zo kun jij snel alle Italiaanse favorieten uitzoeken. Liever in 1 klik klaar? De Italiaanse Borrelbox heeft alle essentials voor jouw Italiaanse avondje.