De beste kaas voor iedere wijn

“You are the sugar to my tea” is natuurlijk een mooi gezegde, maar een “You are the Munster to my Riesling” is ook een heerlijk alternatief.

De beste kaas voor iedere wijn

Pinot Noir & Gruyere

Een Pinot Noir is 1 van de meeste populaire wijn in de wereld. Waarom? De Pinot Noir weet de perfecte balans tussen rood fruit & kruiden te vinden. Met een hint van kers, framboos, kruidnagel en hibiscus komt deze Franse wijn tot haar recht.
De Gruyere is een perfecte kaas voor deze wijn. Door een romige nootachtige smaak heeft deze zoete kaas een zoute bijsmaak. Hiermee geef je de zout/zoet-combinatie een extra boost.

Bubbels & Brie

Champagnes, cava’s & prosecco’s beschikken over een zachte en friszure afdronk. Om hierdoorheen te snijden is een contrasterende romige kaas een echte uitkomst. Door de zachtere textuur van de roomkaas komen de bubbels echt tot hun recht. Ook krijg je door de brioche-smaak in bubbels een heerlijk geroosterd tintje. Een heerlijk wijn & kaas fenomeen!

Sauvignon Blanc & Geitenkaas

Geitenkaas heeft een unieke, eigen smaak. Toch kan dit overheersend plat worden wanneer dit niet tegenover een tegenpool komt te staan. De Franse Sauvignon Blanc biedt uitkomst: de citrus en minerale tonen brengen heerlijke nootachtige & pittige smaken naar boven. Ook is de zuurgraad een goede manier om de zwaarte van de kaas te doorbreken. Onze Grüner Veltliner is ook een heerlijke wine-soulmate met geitenkazen.

Cabernet Sauvignon & Goudse Kaas

Deze Cabernet Sauvignon is een blauwe druivensoort & is een genetische kruising van Cabarnet Franc & Sauvignon Blanc. Deze populaire druif wordt vaak in eiken vaten gerijpt. Deze wijn heeft een volle & robuuste smaak en daarin vind je ook de soulmate. Een lekkere vettige kaas zoals de Goudse blinkt hierbij uit. De volle smaken gaan dan hand-in-hand. Ook de Manchego is een kaas die erg goed paart met een Cabernet Sauvignon.

Riesling & Munster

Wanneer producten uit nagenoeg dezelfde streek komen, is daar vaak een reden voor. Onze voorouders hadden misschien geen handige blog die ze konden opzoeken, maar hun eigen smaakpapillen wezen ze de weg.
Een Riesling is een witte wijn die hoog scoort op intense en fruitige aroma’s en is te verkrijgen in een ruim scala: van strakdroog tot volzoet. De zuren zul je desalniettemin altijd blijven proeven.
Deze lichtzoete wijn wordt vaak gecombineerd met een Franse Munster kaas die wordt gemaakt tegen de Duitse grens. Andere passende kazen zijn de Emmentaler, Morbier & Comté hiermee.

Port & Blue Stilton

Wie port zegt, proeft meteen een zoete, volle smaak in haar of zijn mond. Het gezegde “The sweeter the wine, the stinkier the cheese” doet al vermoeden wat de beste kaas hiervoor is: de Blue Stilton.
Met een heerlijke dip versterkt dit de hele smaakbeleving.