10 x Cheesy Feitjes

Kaas is een wereldwijd fenomeen en bestaat al vanaf 8000 voor Christus. Hierdoor is het echt een deel van een wereldwijde cultuur geworden. Die met bepaalde feiten en verhalen komen…

10 x Cheesy Feitjes
 1. Gouda is goed voor meer dan 50% van de wereldkaasconsumptie.
  Onze Nederlandse klassieker wordt dus zowel in binnen- en buitenland als echte must-have kaas gezien.
 1. De Fransen hebben voor elke dag van het jaar een eigen kaas. Dit luiden ze onder het gezegde “un fromage par jour de l’année”. Met meer dan 1000 eigen kazen is een selectie dan ook moeilijk te maken. Wij proberen ze dan natuurlijk ook graag uit – Santé!
 1. Voor 1 kilo kaas heb je minimaal 10 liter rauwe melk nodig. Zóveel liefde en zorg gaat er dus in een stukje kaas.
 1. Koningin Vicoria (1819 – 1901) heeft voor haar huwelijk een gigantisch wiel cheddar kaas gekregen. De Engelse koningin kreeg een wiel van maar liefst 1000 pond. Let wel: een normaal wiel cheddar kaas is 60-75 pond. Dat is nou koninklijke kaas! Toch blijft kaas leuk om te geven. Ontdek onze cadeaupakketten voor een heerlijk stuk kaas bij een cadeau.
 1. De liefde voor kaas bleef niet alleen in het koninklijk huis. Ook president Andrew Jackson heeft eens een groot stuk Cheddar kaas naar het Witte Huis laten komen. De kaas van 120 cm doorsnede en 60 cm dikte woog ruim 600 kilo en was binnen 2 uur op door de 10.000 gasten.
 1. Door kaas kun je beter slapen. Yes, dat hoor je goed. Een studie in Engeland bewees dat na het eten van 20 gram kaas, je 30 minuten later beter slaapt. 72% van de testers sliep uitermate goed, en geen van het testpanel heeft een nachtmerrie gehad. Door de aminozuren in kaas – tryptophan – wordt namelijk de stress verminderd en de slaap bevordert. Kortom: er is geen excuus meer om deze late-night snack te laten staan.
 1. Een oude wet uit 1935 uit Wisconsin, VS, vereiste restaurants om kaas te serveren bij elke maaltijd. Deze wet was maar 2 jaar actief, maar nog steeds gaat het gerucht rond dat de mensen uit Wisconsin kaas op hun appeltaart eten. Gelukkig is dit ontkracht.
 1. De duurste kaas ter wereld is de Pule Kaas. Deze kaas wordt namelijk gemaakt van ezelinnenmelk uit Servië. Alleen voor de Pule kaas zijn er ongeveer 100 ezelinnen. Voor 1 kilo kaas is er wel 25 liter melk nodig. Hier leg je gemakkelijk 1037 euro voor neer.
 1. De grote gaten in de Zwitserse kazen werden tot voor kort nog gezien als imperfect en iets wat elke kaasmaker probeerde te vermijden. Nu is het het boegbeeld van de Zwitserse kaas.
 1. Kaas is 1 van de meest gestolen goederen wereldwijd. In totaal wordt ongeveer 4% van alle kazen gestolen.