Filters tonen

Griekse Kaas

2 resultaten

|
Sorteer op:

Griekse kaas

Bij Griekse kaas denkt iedereen direct aan Feta, ondanks dat er veel meerdere Griekse kazen zijn. Zoals Anthotyros, Galotyri, Graviera, Kaseri, Myzithra en ga zo maar door. Alleen vindt je deze Griekse kazen niet snel in de winkel maar uitzonderlijk in speciaalzaken. De Griekse kaas Feta wordt daarom in Nederland het meest verkocht en gegeten. Griekse kaas vind je dan ook bij ons in de Zuivelhoeve winkels!

Feta

Feta is de meest verkochte en gegeten Griekse kaas in Nederland. Deze Griekse kaas is een populaire buitenlandse verse kaas en van oorsprong gemaakt van schapenmelk. Maar Feta wordt hedendaags gemaakt van 75% schapenkaas en 25% geitenkaas, een lekker mix! De Griekse witte kaas is minimaal 2 maanden gerijpt van ongepasteuriseerde melk waardoor het een zachte kaas is die toch een sterke eigen smaak heeft.

Feta kenmerkt zich door zijn rechthoekig vorm, in tegenstelling tot de ronde kazen die wij in Nederland kennen. De Griekse kaas wordt geproduceerd in balken van ongeveer een half kilo waarvan plakken worden gesneden in rechthoekige plakken.

Feta dient volgends die Griekse wetgeving te doen aan 15 geboden om verkocht te mogen worden als Feta. Deze Griekse zachte kaas mag namelijk niet zomaar verkocht worden.
In deze 15 geboden staan onderwerpen als de minimale rijping van 60 dagen, dat er geen andere melk gebruikt mag worden dan schapen en geitenmelk en dat er geen antibiotica of andere conserveermiddelen gebruikt mogen worden tijdens de productie. Wanneer je in Griekenland bent kun je in Griekse kaaswinkeltjes grote platen tegenkomen met deze 15 geboden, het ‘Feta-besluit’.

Halloumi

Halloumi is van oorsprong geen Griekse kaas maar een Cypriotische kaas. Ondanks dat maakt Griekenland zelf veel van deze kaas en wordt het als Griekse kaas verkocht. Halloumi werd van origine in Cyprus van geitenkaas gemaakt, maar de Grieken maken de kaas van een combinatie van schapen- en koeienmelk. Halloumi is een Griekse kaas om te bakken. Deze Griekse kaas wordt vaak gebakken in een pan, maar wordt in Nederland vaak ook bereid en op de Barbecue gelegd of gefrituurd. Het is dan ook een echte grillkaas doordat hij niet uitloopt. Daarnaast is Halloumi in veel gerechten en salades terug te vinden als vleesvervanger.