Filters tonen

Kaas uit Cyprus

Enig resultaat

|
Sorteer op:

Kaas uit Cyprus

Kaas uit Cyprus is nou niet de bekendste kaas van de wereld. Cyprus is ook niet bekend om zijn kaas. Toch is er één kaas uit Cyprus die we allemaal wel kennen. De trots van Cyprus ‘Halloumi’.

Halloumi dé kaas uit Cyprus

Als men denkt aan kaas uit Cyprus, dan denkt men direct aan Halloumi. Halloumi is een niet gerijpte, gepekelde kaas uit Cyprus. Van oorsprong werd deze kaas gemaakt uit gemengde schapen- en geitenmelk, maar sinds de Britten koeien achterlieten in Cyprus wordt ook koeienmelk gebruikt voor Halloumi. De kaas lijkt een beetje op een mix van feta en mozzarella. Halloumi ziet er op het eerste gezicht niet smakelijk of uitnodigend uit, de structuur is rubberachtig en de smaak is nagenoeg afwezig. Maar daar wordt verandering in gebracht wanneer de Halloumi verwarmd wordt in een pan of op de grill!

Deze kaas uit Cyprus heeft een hoog smeltpunt doordat bij de bereiding de wrongel al langdurig is verwarmd. De binnenkant van de Halloumi wordt langzaam zacht tijdens de verwarming terwijl er aan de buitenkant een lekker krokant korstje ontstaat. De kaas ondergaat een hele transformatie tot het kan dienen als een verleidelijke vleesvervanger.

Hoe maak je Halloumi ‘de kaas uit Cyprus’ klaar?

Het bereiden van Halloumi is helemaal niet moeilijk. Het doel is dat je hem van binnen warm hebt en dat hij een mooie korst aan de buitenkant heeft. Deze kaas is ideaal als je wilt experimenteren in de keuken. Je kunt Halloumi namelijk bakken, grillen, frituren maar je kan hem ook op de barbecue leggen.

Je kunt Halloumi makkelijk snijden in alle vormen en maten. Vaak wordt Halloumi gemaakt in balkjes, blokjes, plakjes, staafjes of driehoekjes. Wanneer je de kaas verwarmt behoudt hij zijn vorm goed. Je haalt de Halloumi uit de verpakking, snijdt hem in het gewenste formaat en kunt hem naast de kruidige olie waar hij uit komt nog kruiden naar wens. Hierdoor wekt deze lekkere kaas uit Cyprus een heerlijke smaakexplosie.