Filters tonen

Blauwaderkaas

12 resultaten

|
Sorteer op:

Blauwaderkazen

Blauwaderkazen is een type kaas met de blauwe schimmel (penicillium roqueforti) als opvallendste kenmerk. De blauwe aders zijn van verre te herkennen en staan voor de pittigheid in de kaas. Deze kazen vind je vooral onder de buitenlandse kazen.

Herkomst

Blauwaderkazen komen uit alle windrichtingen. Zo heb je de schapenkaas Roquefort en Bleu d’Auvergne koekaas uit Frankrijk. De Bleu d’Auvergne is door een boer uit – je raadt het niet – Auvergne ontdekt toen hij experimenteerde met beschimmeld roggebrood. Een experiment waar we met ons allen nog ontzettend blij mee zijn.
Uit het noorden vinden we de Korenbloem. Deze Scandinavische schimmelkaas wordt ongeveer 12 weken gerijpt. Door haar hoge vergethalte is dit ook een heerlijjke smeerkaas.
Het westen biedt de Engelse Blue Stilton. Een erg bekende blauwaderkaas met wereldwijds effect. Deze kaas wordt tot wel een halfjaar gerijpt. Een goede Blue Stilton herken je door de lengte van de aders: deze moeten zo ver lopen tot in de korst van de kaas. De zachte smaak smelt letterlijk op je tong en complimenteert een heerlijk stukje rundvlees.
Gorgonzola spant de blauwaderkroon. Deze Italiaanse Gorgonzola wordt geproduceerd met gepasteuriseerde melk, afkomstig van koeien uit het beschermde oorsprongsgebied Lombardije.Heerlijk voor op je kaasplankje, brood of pasta.
Dichterbij huis vinden we de Duitse Montagnolo. Een heerlijke zachte kaas met een licht pittige smaak.
Van Nederlandse bodem is de Lady Blue. Ger & Ayla produceren deze biologische geitenkaas in hun geitenhouderij in de Kruidenwei. Onmeunig lekker met een licht zoete witte wijn!

Variaties

Naast bovenstaande klassiekers zijn er natuurlijk ook veel variaties op de markt gekomen. De blikvanger hierin is de BLU ‘61. Door haar cranberries is dit een mooie kaas die zoet en pikant perfect met elkaar combineert waardoor dit een perfecte dessertkaas is. Ook de Roche Baron komt met een verhaal. Door een laagje eetbare as is dit kaasje iets minder zuur. Ook loopt deze kaas uit wanneer die ultiem rijp is. Een uniek concept binnen de kaaswereld.