De oorsprong van Zuivelhoeve ligt in Twekkelo, een landelijke buurtgemeenschap nabij Hengelo. Het verhaal begint in 1981 met Diane Roerink die in de oude klompenschuur op het erf van haar ouders begon met het verkopen van ambachtelijke zuivelproducten. Deze producten werden door Gerjhan Roerink zelf gemaakt op de boerderij. Hierbij werd uitsluitend gebruik gemaakt van verse weidemelk van boeren uit de directe omgeving.
In 1981 begon Diane, samen met haar man Gerjhan, Zuivelhoeve. Beiden opgegroeid en gepassioneerd over de puurheid van het boerenleven. Maar op een gegeven moment kwam het idee dat hun dertig koeien wel eens de leveranciers van mooie zuivelproducten konden zijn. Het maken van verse producten, direct van boerderij om zo de melk te verwaarden en consumenten te verrassen met heerlijke boerenzuivel. De filosofie van toen is de basis van nu, de lekkerste producten direct van de bron.
Het eerste winkeltje was gevestigd in een oude klompenschuur op de boerderij van Diane haar ouders. Waar pure zuivel: karnemelk, melk, kwark, yoghurt werd verkocht voor in eerste instantie de noabers. Yoghurt in een emmertje met fruit direct van de boerderij. Dat was iets nieuws en lokale kranten pikten het op. Die aandacht zorgde meteen voor aanloop. De klanten zagen waar het product vandaan kwam: van een echt boerenbedrijf, waar ook Diane haar opoe meehielp. Hij ging elke dag klokslag twaalf naar huis voor de lunch, ook al stonden er klanten in de winkel, vooral dat vond men leuk. Het maakte de authenticiteit van Zuivelhoeve als boerderijwinkel voelbaar. De transparantie die Zuivelhoeve ook nu nog kenmerkt, was er meteen.
Gerjhan en Diane werkten dag en nacht aan de groei van hun bedrijf. Gerjhan richtte zich op het ontwikkelen van ambachtelijke zuivelproducten terwijl Diane met veel passie deze verkocht in haar winkel. Inmiddels zijn er meer dan 70 winkels in heel Nederland en groeit dit aantal jaarlijks.